Verslag: Pieter Van Puyvelde – Foto's via Etienne Dewals

dison2017 6Met (slechts) 20 draaiorgels voor zo'n kleine gemeente naast Verviers - dat is een prestatie voor medeorganisator Etienne. Die man tracht reeds verschillende jaren actief draaiorgels naar buiten te laten komen in Wallonië. Met dit festival heeft hij een pareltje gemaakt. Het is er gekomen uit gedachtenwisseling van de 50-plus-werking in Dison.  Die groepering doet de nostalgie leven in de gemeente naast tal van andere activiteiten zoals dansen, wandelen, sporten enz, waar oudere mensen mee bezig zijn.

De medewerking van enkele voorname sponsors, waaronder ook de orgelbouwer Benoit Paulis uit Stavelot, werd zeer op prijs gesteld. Er waren 3 grote orgels aanwezig, die echter niet zo storend waren voor de kleinere. Het merendeel van de orgel stond opgesteld op de Rue de Sablon, de plaatselijke boulevard kan je zeggen. Er waren ook een paar intiemere plaatsjes voor de kleinere.
Ikzelf heb reeds wat speelmomenten meegemaakt, maar hier vond ik dat ieder orgeltje iets bijzonders had. Was het de speelwijze, was het de kledij of de aankleding van het orgel … Hier in Dison werd er echter ook veel gezongen zowel door de orgeldraaiers als door het publiek …
Een aandachtpunt is ook dat er bij ieder orgel stoelen stonden opgesteld, was het nu omdat het van een oudervereniging uitging of zat er toch een ander idee achter van 'op je zondagse rust te “luisteren” naar orgelmuziek'?

Er was onder het publiek zelfs iemand van MechaMusica, Johan Van Oprooy, en verschiet niet: ook Jozef Dobbeni begeeft zicht wederom onder de orgels maar nu me een ander instrument!

De organisatie denkt eraan om na een schrikkeljaar dit te herhalen. Zie een prachtige sfeerbeelden vn de plaatselijke fotograaf Christian Kerf op Facebook - of bekijk mijn videoverslag op YouTube:

Xandra Storm plaatste intussen ook al een filmpje op YouTube:

Bekijk via deze link ook de tv-reportage op Televesdre: https://www.televesdre.eu/www/video/culture/pari-gagne-pour-le-premier-festival-de-musique-mecanique-a-dison_92786_89.html.