Met pijn in het hart maar wegens overmacht is in onderling overleg tussen Maasmechelen en onze vereniging besloten om het Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien niet te laten doorgaan op zondag 23 augustus 2020 maar het evenement uit te stellen tot een nader te bepalen datum in 2021. Door de beperking van het aantal bezoekers wegens de coronacrisis is het onmogelijk om van het kampioenschap een echt feest te maken. Veiligheid en gezondheid primeren op dit moment maar van uitstel komt zeker geen afstel!

Wie Thijs Haenen kent, weet dat hij als geen ander de kunst verstaat om het draaiorgel in de belangstelling te houden. De voorbije week was hij te zien in een filmpje van de Nederlandse site www.dumpert.nl en dat filmpje is intussen een echte hit op het internet. Oordeel vooral zelf via deze Facebookpagina!

Bekijk ook de clip op YouTube:

Het wordt een traditie dat we hier daags na onze nieuwjaarsbijeenkomst kunnen schrijven dat het sfeervol en gezellig was op die bijeenkomst ... Dit jaar waren we te gast bij Eddy Goderis en zijn echtgenote Isabelle in "De zoeten orgel" in Leffinge. Er was zelfs een jarige in ons midden: Vera Steenput!

De foto's spreken voor zich:

Nieuwjaarsbijeenkomst 2019

https://photos.app.goo.gl/5xgJQFe6uFYSDtGH8

Verslag: Pieter Van Puyvelde – Foto's via Etienne Dewals

dison2017 6Met (slechts) 20 draaiorgels voor zo'n kleine gemeente naast Verviers - dat is een prestatie voor medeorganisator Etienne. Die man tracht reeds verschillende jaren actief draaiorgels naar buiten te laten komen in Wallonië. Met dit festival heeft hij een pareltje gemaakt. Het is er gekomen uit gedachtenwisseling van de 50-plus-werking in Dison.  Die groepering doet de nostalgie leven in de gemeente naast tal van andere activiteiten zoals dansen, wandelen, sporten enz, waar oudere mensen mee bezig zijn.

De medewerking van enkele voorname sponsors, waaronder ook de orgelbouwer Benoit Paulis uit Stavelot, werd zeer op prijs gesteld. Er waren 3 grote orgels aanwezig, die echter niet zo storend waren voor de kleinere. Het merendeel van de orgel stond opgesteld op de Rue de Sablon, de plaatselijke boulevard kan je zeggen. Er waren ook een paar intiemere plaatsjes voor de kleinere.
Ikzelf heb reeds wat speelmomenten meegemaakt, maar hier vond ik dat ieder orgeltje iets bijzonders had. Was het de speelwijze, was het de kledij of de aankleding van het orgel … Hier in Dison werd er echter ook veel gezongen zowel door de orgeldraaiers als door het publiek …
Een aandachtpunt is ook dat er bij ieder orgel stoelen stonden opgesteld, was het nu omdat het van een oudervereniging uitging of zat er toch een ander idee achter van 'op je zondagse rust te “luisteren” naar orgelmuziek'?

Er was onder het publiek zelfs iemand van MechaMusica, Johan Van Oprooy, en verschiet niet: ook Jozef Dobbeni begeeft zicht wederom onder de orgels maar nu me een ander instrument!

De organisatie denkt eraan om na een schrikkeljaar dit te herhalen. Zie een prachtige sfeerbeelden vn de plaatselijke fotograaf Christian Kerf op Facebook - of bekijk mijn videoverslag op YouTube:

Xandra Storm plaatste intussen ook al een filmpje op YouTube:

Bekijk via deze link ook de tv-reportage op Televesdre: https://www.televesdre.eu/www/video/culture/pari-gagne-pour-le-premier-festival-de-musique-mecanique-a-dison_92786_89.html.

Net zoals vorig jaar organiseerde MEMU i.s.m. de Vlaamse Overheid een open orgelnamiddag in Kallo bij de voormalige Ghyselscollectie. Vele bekende gezichten – ook uit het buitenland – vonden hun weg naar Kallo om gezellig te genieten van de orgelklanken. Bennie Tanghe zorgde als vanouds weer voor een fotoverslag:

orgelnamiddagkallo2017

Mechanical Music Radio

gevraagdenaangeboden

Ledentoegang

Nog geen account? Stuur een e-mail naar webmaster@mechamusica.be met uw volledige naam (en eventueel lidnummer). Dan maken wij voor u zo snel mogelijk een account aan!

Bezoekers

Vandaag: 6

Totaal: 254941

Komende evenementen

Deze gegevens worden louter ter info aangeboden. De redactie is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de gegevens.

Ga naar boven