Op zondag 8 juli 2018 geeft William Brondeel een draaiorgelconcert met drie draaiorgels op de markt in Lokeren van 14u00 tot 17u00. Draaiorgels zijn "Concertina" 40-toets, "Pansfluiter" 36-toets en "Elise" 20-toets

Anne Marie van Vliet meldt ons dat er op vrijdag 13 juli 2018 een leuk evenement plaatsvindt, waarbij concertorgel "De Westfries" als educatief 'object' betrokken is:

In juli 2018 zal de 52e editie van het Internationaal Orgelfestival Haarlem plaatsvinden. Vanuit de hele wereld trekken organisten naar dit beroemde Haarlemse festival om deel te nemen of concerten en masterclasses bij te wonen.

Voor het eerst in haar geschiedenis zal het Orgelfestival dit jaar ook activiteiten speciaal gericht op kinderen organiseren.

Op vrijdag 13 juli 2018, een dag voor de officiële opening, vindt er een speurtocht door de stad plaats voor kinderen uit groep 5/6. De Haarlemse schrijver Bies van Ede schreef het verhaal Mozart zoekt Müller, over Mozart die aan het eind van zijn leven terugkeert naar Haarlem om de klank van het prachtige Müllerorgel nog eens te horen, waar hij als tienjarige jongen op speelde. Beginnend bij de Philharmonie, vergelijken de leerlingen vervolgens de klanken van de orgels in de Doopsgezinde Kerk, Nieuwe kerk, en zelfs het kleine kabinetorgel in het Frans Halsmuseum - tot ze uiteindelijk aankomen bij het Müllerorgel in de SintBavokerk. Ondertussen leren de kinderen het cultureel erfgoed van Haarlem beter kennen en volgen ze workshops met muziek en dans en ze komen zelfs nog een rijdend orgel tegen …

Als voorbereiding op de speurtocht krijgen de leerlingen voorafgaand op school enkele lessen over het orgel én bouwen ze er zelf één! Onder leiding van een instructeur bouwen de kinderen gezamenlijk het Doe-Orgel (www.orgelkids.nl), een orgelbouwpakket in een leskist. Op deze interactieve manier kunnen de kinderen ontdekken hoe het instrument precies werkt met al zijn pijpen en toetsen en komen tot de conclusie: orgels zijn helemaal niet saai!

Muziek, dans, cultureel erfgoed en techniek - de Orgeldag for Kids heeft het allemaal!

LeuvenOp zaterdag 19 mei 2018 trapt Leuven orgelstad samen met Leuven Bells de zomer op gang met ‘Leuven Orgelt en Beiert’. Drie Verbeeckorgels spelen in de voormiddag buiten ter promotie voor dit kerkorgelevenement. Vanaf 8.30 uur kan je op diverse locaties in de stad genieten van de mooiste draaiorgelmuziek van de volgende instrumenten:

  • een klein kistorgeltje (32-toets), met een straatzanger erachter
  • een groter straatorgel (45-toets) met meerdere registers
  • een groot kermisorgel dat uitsluitend klassieke stukken zal brengen.

Het verdere programma ziet er als volgt uit:

  • ’s Middags kan je naar een lunchconcert ‘orgel & hop’ in de Sint-Geertruikerk, gevolgd door een orgellunch in Bistro Convento
  • Vanaf 14 uur kan je deelnemen aan een orgel- en beiaardwandeling. Je maakt een tussenstop in de Sint-Geertruikerk, de Sint-Jozefkerk, SLAC/Conservatorium en de Predikherenkerk waar je wordt verwend met een combinatie van orgelmuziek en drums, elektrische gitaar, taiko en hiphop.
  • De allerjongsten kunnen vanaf 10 uur hun orgelkunsten oefenen in de Predikherenkerk tijdens ‘Orgel voor kids’.

Alors on danse!Vanaf 1 juni 2018 loopt in het MAS in Antwerpen een expo met de titel "Feest!". Meer info hierover vindt u op deze website.

Interessant voor orgelliefhebbers is dat voor deze tentoontstelling het 121-toets Gebr.Decap-dansorgel "Frangema" van de Vlaamse Overheid tijdelijk van Kallo naar het MAS werd verhuisd. (Er zijn dan ook tijdelijk geen rondleidingen bij de collectie in Kallo.)

Onder de noemer "Alors on danse!" kan er op dinsdag en zondag op de klanken van het orgel worden gedanst. Meer details over de exacte speeltijden vindt u op deze webpagina.

Allen daarheen!

Op zaterdag 11 augustus 2018 organiseert de familie Vroman in Bavikhove een orgeldag met verschillende orgels, waaronder de 72-toets Hooghuys van Norbert Vroman, de 40-toets Heesbeen "Lady Victoire" van Robert Vroman, de 52-toets Decap Herentals van Geert Vroman en de 76-toets Verbeeck "Auke" van Yves Vroman. Diverse andere, kleinere instrumenten zullen ook spelen. Meer details volgen later maar noteer alvast de datum in uw agenda!

Vroman-orgeldag 11 augustus 2018

Affiche BK orgeldraaien 2018

Ledentoegang

Nog geen account? Stuur een e-mail naar webmaster@mechamusica.be met uw volledige naam (en eventueel lidnummer). Dan maken wij voor u zo snel mogelijk een account aan!

Bezoekers

Vandaag: 71

Totaal: 118270

Ga naar boven