Op 17 september 2022 overleed Leon Thommis, bekend in kermis- én draaiorgelmiddens (de familie Thommis bezat in haar geschiedenis o.a. de Decaporgels de "Geweldenaar" en de "Magistra"). De Franstalige nieuwszenden BX1 maakte enkele jaren geleden een korte reportage over Leon:

 
 
 
 

Er was bijzonder veel mediabelangstelling voor het BK Orgeldraaien in Geraardsbergen op zaterdag 17 september 2022.

We vermelden vooreerst graag het filmverslag dat Lodewijk Deleu, van de website ikwashier.live maakte:

Lodewijk maakte in het kader van "Beginnen met Ergdoed" ook vier podcasts  die het beluisteren meer dan waard zijn:

 

TV OOST maakte ook een reportage over het BK.

 

Kersvers kampioene Vera Steenput plaatse ook drie filmpjes van haar presentatie rond "sterven en rouw" op het BK:

 

Fotoverslagen zijn te vinden op Google:

 
 
 
 

Belgisch Kampioen Orgeldraaien 2022 Vera SteenputOp zaterdag 17 september 2022 vond in Geraardsbergen het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien plaats. De weergoden waren ons iets minder goed gezind maar de sfeer was er niet minder om!

Net als in 2018 mocht Vera Steenput de Wisselbeker Geert Hoste in ontvangst nemen als nieuwe laureaat van het kampioenschap. De Stad Geraardsbergen schonk de Ereprijs Etienne Hernou aan Norbert Vroman.

Deelnemers Open BK Orgeldraaien Geraardsbergen 2022

 
 
 

Op Youtube is een mooi filmpje te vinden van een Franse tv-uitzending uit 1992 waarin o.a. de Mortierorgels van Herzeele maar ook noteurs Paul Eynard en Antoine Bitran alsook de familie Fournier, Alain Vian, … te zien zijn:

Dominick Vanhaute diepte uit het VRT-archief een leuk fragment op uit het bekende programma "Echo" uit 1972, waarin we Albert Decap in actie zien achter zijn noteertrommel; ook François Decap komt aan het woord:

Wie kent August Schollaert niet? Stilaan begint hij toch wat erkenning in eigen stad te krijgen, zoals blijkt uit onderstaande video van Lukas De Cock (met dank aan Steven Keymeulen):

Patrick Bernauw, docent creatief schrijven aan de Academie voor Podiumkunsten in Aalst, startte dit jaar met een nieuwe podcast getiteld "Het academisch kwartier". Creatieve duizendpoot Vera Steenput is in een fraaie montage te beluisteren met haar draaiorgelgedichten. Het beluisteren waard!

Draaiorgelgedichten van Vera Steenput

Eerder dit jaar plaatsten we een bericht over Ray, een automatische basgitarist ontwikkeld door het Italiaanse AMMIlab. Flavio Pedrazzini maakte er ons op attent dat Ray inmiddels gezelschap heeft gekregen van een drummer en Glockenspiel-speler:

Ledentoegang

Nog geen account? Stuur een e-mail naar webmaster@mechamusica.be met uw volledige naam (en eventueel lidnummer). Dan maken wij voor u zo snel mogelijk een account aan!

Bezoekers

Vandaag: 6

Totaal: 254941

Ga naar boven